Jump to content

neoktistos

Μέλος
 • Content Count

  109
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

neoktistos last won the day on 30 April

neoktistos had the most liked content!

About neoktistos

 • Birthday 04/03/1978

Όνομα

 • Όνομα
  neoktistos

Περιοχή

 • Περιοχή
  ΕΔΕΣΣΑ
Recent Profile Visitors
 
 
548 profile views
 
 1. Καλημέρα, φίλοι μου. Με την τελευταία ψηφιακή μετάβαση (στις περισσότερες περιοχές την χώρας μας, τουλάχιστον), σκέφτηκα ν' ανοίξω ένα θέμα για πρώτη φορά, που να έχει σχέση με το περιεχόμενο του τίτλου (Λήψη περιφερειακών καναλιών από διαφορετικές Π.Ζ. - Περιφερειακές Ζώνες). Κατά πρώτο λόγο, θα γίνεται λόγος, για κανάλια της χώρας μας, ενώ ενδιαφέρον έχουν και λήψεις που θ' αναφέρονται και από συμπατριώτες μας, που διαμένουν στο εξωτερικό, όπως π.χ. ο φίλος μας, ο Αναστάσιος. Επίσης, ενδιαφέρον -κατά την γνώμη μου- θα έχουν αναφορές λήψεων και από φίλους που κατοικούν στα σύνορα και λαμβάνουν κανάλια κι από μακρινότερη απόσταση από το κέντρο εκπομπής τους, καναλιών από τις όμορες χώρες, ακόμη και για λίγες ώρες (π.χ.)!!!
 2. Κάθε εμπόδιο για καλό. Εγώ από την πλευρά μου, έχω (ακόμη...) από το 2012, την 40" τηλεόραση SAMSUNG UE40EH6030 μόνο μ' επίγειο ψηφιακό δέκτη (μάλλον... μόνο DVB-T και MPEG-2 / 4) και δεν μου λέει να... χαλάσει (ας πούμε να καούν τουλάχιστον και καμιά εκατοστή... pixel). Αλήθεια, φίλε Τάσο, πόσο κοστίζει σε... € ;
 3. Καλημέρα σας. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει σχετικό θέμα, αν ναι, ας μεταφερθεί στο αντίστοιχο σημείο. Αν και το θέμα είναι σχετικό με την λήψη των καναλιών από την Περιφερειακή Ζώνη της Αν. Μακεδονίας - Θράκης, λόγω του τόπου διαμονής μου (Έδεσσα) θέλω ν' αναφέρω την λήψη, κυρίως των περιφερειακών καναλιών από τις νέες συχνότητες. Αυτό που παρατήρησα είναι πως προς το παρόν, η πιο δυνατή σε ισχύ συχνότητα είναι η "41", ενώ η "35" ήταν οριακή. Επίσης, έλαβα και τις "22" (μάλλον το 1ο πακέτο της Digea) καθώς και την "23" με τα κρατικά.
 4. Εγώ νομίζω (ή τουλάχιστον έχω την εντύπωση) πως από την προηγούμενη Τετάρτη δεν μπορούσα να μπω.
 5. Το... "1453" μου... κάθεται στο λαιμό...
 6. Στην πρόταση "εξαρτάται απ' το παιδί το πώς θα φερθεί...", σε ποια ηλικία θεωρείς ότι είναι ικανό να συμπεριφέρεται ώριμα; Πρόσεξε: Όλοι, όταν παρατηρούμε σ' ένα παιδί την ευγενική του, συμπεριφορά (συνήθως της στιγμής), τον χαρακτηρίζουμε -λανθασμένα κατά την γνώμη μου- ιδιαίτερα έξυπνο, ταυτίζοντας το μ' έναν σοβαρό (ενήλικα). Ίσως και να κάνω λάθος!
 7. Καλησπέρα ή μάλλον καλημέρα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θέλω να κάνω την ανανέωση της εγκατάστασης, γιατί διακρίνω ότι λαμβάνω -εκτός από τον Χορτιάτη (Π.Ζ. Κεντρικής Μακεδονίας) σχεδόν εύκολα καί συχνότητες της Φλώρινας (Π.Ζ. Δυτικής Μακεδονίας) και επιθυμώ να λάβω -εαν είναι εφικτό τουλάχιστον, γι' αρκετές ώρες την ημέρα και τα περιφερειακά (μόνα σ' αυτά αναφέρομαι καί για την Δυτική Μακεδονία) της Π.Ζ. Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Αυτή την στιγμή, έχω φυσικά όλο τον Χορτιάτη και την Δυτική Μακεδονία (όλες τις συχνότητες). Το θέμα μου είναι τα περιφερειακά. Με τα τωρινά δεδομένα, από Δυτική Μακεδονία, λαμβάνω τις 47 και 52. Μέχρι εδώ καλά. Υπάρχουν όμως κάποιες ημέρες που μάλλον λόγω διάδοσης και με το δεδομένο ότι η κεραία κοιτά προς Νοτιο-Ανατολικά (κάποιες φορές ο... αέρας την γυρνά προς ανατολικά, κάτι που θα το διευθετήσω εκείνη την στιγμή, ελπίζω), είμαι σίγουρος ότι μπορεί να λάβει καί τα περιφερειακά της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, μόνο που οι συχνότητες των, είναι οι 47 ("τρακάρει" με την Φλώρινα) και 51 (με του Χορτιάτη που έχει τα κανάλια ΠΕΛΛΑ και ΕΓΝΑΤΙΑ και TIME νομίζω). Όπως είναι η κατάσταση, η λύση θα ήταν με ένα προγραμματιζόμενο ενισχυτή, που όμως απορρίπτεται κυρίως λόγω κόστους, όμως ευτυχώς που απ' ότι μαθαίνω θ' αλλάξουν οι συχνότητες των καναλιών μέχρι το... επόμενο Πάσχα (λόγω του... αθάνατου Ελληνικού Δημοσίου). Στην τελευταία περίπτωση, μου γεννήθηκε η απορία για ένα υλικό που πιθανόν να μην χρειαστεί τελικά, αλλά κρίνοντας από τα στοιχεία του χάρτη των συχνοτήτων, θα περιμένω εκείνη την περίοδο και θα πράξω αναλόγως, Ν' αναφέρω τις συχνότητες που μ' ενδιαφέρουν, καθώς καί τις περιφερειακές ζώνες. Περιφέρεια Κεντ. Μακεδονία Δυτική Μακεδονία Αν. Μακ. / Θράκη Κέντρο εκπομπής Χορτιάτης Φλώρινα Θάσος ΠΑΡΟΧΕΑΣ Συχνότητες Συχνότητες Συχνότητες ΕΡΤ 24 - 36 34 - 35 (35) 22 - 37 DIGEA 27 - 30 - 43 23 - 26 - 32 23 - 32 - 39 DIGEA 2* (Περιφ.) 47 - 48 40 - 44 35 (35) - 41 * Υπάρχει σ' εκκρεμότητα η συχνότητα 51 του ανεξάρτητου παροχέα (Χορτιάτης), κάτι που ελπίζω και αν συνεχίσει να εκπέμπει, να... μην διαλέξει κάποια συχνότητα πάνω σε περιφερειακά από τις γειτονικές ζώνες, αν και έχει βγει απόφαση να σταματήσουν να εκπέμπουν (να ενσωματωθούν τουλάχιστον με τα υπόλοιπα περιφερειακά). * Με μπλε χρώμα οι επιθυμητές λήψεις * Με κόκκινο χρώμα, η πιθανή αλληλοπαρεμβολή * Με μαύρο χρώμα οι αδιάφορες λήψεις ή η μή επιθυμητές Όπως διαπιστώνετε, ο χάρτης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για κάποιον που είναι σε κάποια τοποθεσία που να έχει οπτική επαφή με τους πομπούς, Παρατηρώ όμως ότι ίσως υπάρχει μια... παραφωνία!!! Η "35" της Θάσου (που μ' ενδιαφέρει), είναι πιθανόν να έχει θέμα με τα κρατικά της Φλώρινας και σκέφτηκα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσω κάποια από τα φίλτρα απόρριψης (παγίδα αν καταλαβαίνω σωστά) καναλιών. Πού θα πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς και ποιά ρύθμιση μπορεί να χρειαστεί (αν χρειαστεί τελικά); Πιστεύετε ότι αν το τοποθετήσω εκεί που πρέπει (στην μια από τις δύο κεραίες), θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα;
 8. Καλησπέρα φίλε Sat. Δεν έχω θέμα παρεμβολών. Το θέμα μου είναι να κάνω λήψη -τουλάχιστον τις περισσότερες ώρες της ημέρας- εκτός από τα κανάλια της Δυτικής Μακεδονίας (υπάρχει δυνατότητα 24ωρης λήψης) καί τα περιφερειακά της Ανατολικής Μακεδονίας. Στην δεύτερη περίπτωση, επειδή η κεραία είναι η μεγάλη της φωτογραφίας (IKUSI) και είναι αρκετά δυνατή η λήψη που έχει κι ας είναι τα καλώδια προς αντικατάσταση (20+ και βάλε...), δε γνωρίζω κατά πόσο θα το λαμβάνω (έστω με διακυμάνσεις). Θυμάμαι πως πριν μπω στη διαδικασία να την σταθεροποιήσω, μου έβγαζε σήμα, μάλλον πριν γίνει η τελευταία αλλαγή συχνοτήτων (~2014) στην Μακεδονία. Κι αυτό γιατί τότε, λάμβανα καί την 47 καί την 51, πριν "μετακομίσει" πακέτο που εκπέμπει μέσω Χορτιάτη (συχν. 59) "πάνω" στην 51 (κι εκπέμπει ακόμη και σήμερα). Φυσικά καί από τις δύο κατευθύνσεις, λαμβάνω καί τα Πανελλήνιας Εμβέλειας κανάλια. Να περάσω στο αρχικό ερώτημα. Την δεύτερη κεραία την αφήνω για το μέλλον, ενώ για το θέμα της μίξης σημάτων με το κάτοπτρο, η δεύτερη λύση που προτείνεις (ξεχωριστά καλώδια) μέχρι την απάντησή σου, ήθελα να την... αποφύγω, αλλά τελικά καταλήγω σ' αυτήν. Το τί θα πράξω με την δορυφορική θα το συζητήσουμε, στην ώρα του. Τώρα, σχετικά με την θέση του ενισχυτή, σε ιστό με ύψος περίπου 4μ. με την κεραία φυσικά, στην κορυφή, ποιά η θέση ή μάλλον ποιό το ύψος τοποθέτησης του ενισχυτή (σκέφτομαι και το ενδεχόμενο εισαγωγής θορύβου); Κοντά στα 2,3μ είναι αρκετό ή θα πρέπει να κάνω τους απαραίτητους υπολογισμούς για το καλύτερο αποτέλεσμα; Αν χρειαστεί όμως, βάσει υπολογισμών να "κατεβάσω" την κεραία, τότε εννοείται ότι θα το πραγματοποιήσω.
 9. Καλησπέρα, φίλε και σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου. Εξήγησέ μου, λίγο την τελευταία λύση που προτείνεις. Καταρχήν, για την επίγεια λήψη. Αυτή τη στιγμή, η κεραία (UHF) λαμβάνει κοιτάζοντας προς Χορτιάτη, ενώ όπως κοιτάει Νοτιο-Ανατολικά με το βουνό προς Νότο (και προς Βορρά), λαμβάνει αρκετά καλά (σχεδόν όλη την ημέρα) και κανάλια από Δυτική Μακεδονία (συχν. 47-52) και... για την. VHF (καν. 4 VHF) κεραία που υπάρχει και κοιτά προς Δύση, λάμβανε το πρώτο κρατικό των Σκοπίων (αναλογικά όμως), που όμως, δεν μ' ενδιαφέρει εμένα προσωπικά. Αυτό που μάλλον είχε ενδιαφέρον, ήταν οι λήψεις και πάντα αναλογικά κι από άλλες χώρες, απ' όλες τις κατευθύνσεις, όπως Ανατολικά (π.χ. Συρία) Δυτικά (π.χ. Ισπανία - tve La1 κ.α.) αλλά καί από Βορρά (βλ. Ρωσία). Καλά, για την VHF, απ, ό, τι γνωρίζω είναι για άλλους σκοπούς (βλ. εκπομπή πειρατικών ραδιοφώνων αν δεν κάνω λάθος) δεν πιστεύω να χρησιμεύει σε κάτι. Η δεύτερη κεραία που (δεν έχω αυτή την στιγμή) θα χρειαστώ μελλοντικά, είναι UHF για λήψη των περιφερειακών καναλιών από την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (μέχρι στιγμής έρχονται από διαδόσεις) και σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω αυτή την δυνατότητα, όμως καλύτερα αποτελέσματα θα περιμένω με την αλλαγή των συχνοτήτων απ' ό, τι πληροφορούμαι, κάτι που ίσως να κάνει εφικτή την λήψη τους, μια που με τα σημερινά δεδομένα, καί οι δύο συχνότητες "ταπώνονται", η μεν "47" της Θράκης με της Δυτικής Μακεδονίας (η "δυτικής" λαμβάνεται κανονικά και μόνο αν πειράξω λίγο την καθετότητα του ιστού χάνεται και εμφανίζεται η της Θράκης όταν έχει διάδοση) και η 51 της Ανατολικής Μακεδονίας με του Χορτιάτη.
 10. Καλησπέρα σας. Έχω αναφερθεί κατά καιρούς (καί εδώ) σε λήψεις σημάτων επίγειων εκπομπών (ψηφιακών καί αναλογικών). Θα ήθελα να πάρω κάποιες πληροφορίες σχετικά με κάποια υλικά ανά κατηγορία ή βαθμού-σημείου εγκατάστασης. Η εγκατάσταση που μ' ενδιαφέρει, είναι στο πατρικό μου, όπου έχει μια κεραία τύπου χελιδόνα και κλειστού διπόλου (σ.σ. δεν μπορώ να βρώ ακριβή και καθαρή εικόνα στο internet, ούτε ποιανής εταιρίας είναι), που είναι η πιό μεγάλη στο τύπο της, δηλαδή θεωρητικά για περιοχές με δύσκολη - ασθενή λήψη μακρινών επίγειων πομπών. Επίσης, στο ίδιο μέρος ή μάλλον στην ταράτσα του σπιτιού, έχω και εγκατεστημένη κεραία - κάτοπτρο (αυτήν που ανέφερα κατά καιρούς) για δορυφορικές λήψεις, χωρίς το μοτέρ που είχε (θα το συζητήσω σε άλλο θέμα). Το πρώτο θέμα που μ' ενδιαφέρει είναι το θέμα ενισχυτή. Έχω διαβάσει θεωρητικά από το διαδίκτυο, ότι ο οποιοσδήποτε ενισχυτής, θα πρέπει να τοποθετείται κοντά στην κεραία και πάνω σ' αυτό είναι η πρώτη μου, ερώτηση που θα παραθέσω παρακάτω για να μην μακρηγορήσω. Το δεύτερο ερώτημά μου, έχει να κάνει με τον τύπο του ενισχυτή (βρίσκομαι ανάμεσα σε δύο). Ο ένας τύπος ενισχυτή, έχει να κάνει με την σύνδεση με το κάτοπτρο (από την απάντηση κάποιου από 'σάς εξαρτάται η τελική επιλογή μου) και ο άλλος είναι για να συνδέσω 2 UHF κεραίες + 1 VHF + 1 FM ή 4Κ (Ch. 2-3-4 VHF) όπως αναφέρονται σε κάποιες εταιρίες. Οι πρώτες μου απορίες είναι: 1. Έχω ψάξει και βρει στο internet, ενισχυτές που ενσωματώνουν και σύνδεση με δορυφορικό κάτοπτρο. α) Αξίζει η επιλογή τους, κυρίως από θέμα απωλειών σήματος; β) Εαν τοποθετήσω μοτέρ, θα είναι ομαλή η λειτουργία του όλου συστήματος; 2. Τελικά έχει νόημα (ή απαραίτητη) η απόσταση ενισχυτή - κεραίας και ποιά στο περίπου θα πρέπει να είναι, δεδομένου ότι ο ιστός της κεραίας -όπως και τώρα- θα έχει ύψος κοντά στα 3 ~ 3 1/2 μ.;
 11. Να μην επεκταθούμε καλύτερα, γιατί πιστεύω πως κατά 50%, τα πάντα -σε κάποιες περιπτώσεις- ξεκινούν από μέσα μας. Έχω μια έκφραση (όπως λένε μερικοί "μότο") -στάση ζωής- που την ανακάλυψα εδώ και δύο -σχεδόν δεκαετίες: Όλοι λένε υγεία (μόνο), αλλά αγνοούν τον παράγοντα ψυχολογία, όμως εγώ τους ανταπαντώ πως σε κάθε δυσκολία και εμπόδιο πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, δηλαδή η λέξη "κλειδί" για μένα είναι η ¨"ψυχραιμία", μ' ό, τι συνεπάγεται αυτό.
 12. Σ' ευχαριστώ φίλε μου. Τα... 100;;;; Μάλλον πολλά είναι!!! Θα ήθελα να είχα κοντά μου, πιό αληθινούς ανθρώπους, έτσι όπως κατάντησε αυτός ο... γυάλινος κόσμος!!!
 13. Αν και πέρασε... μια μέρα, χρόνια πολλά στον... υποφαινόμενο (neoktistos)!!! Του εύχομαι ή μάλλον... μου εύχομαι, να έχω την υγεία μου (καί σωματική καί ψυχολογική) και πάντα όρεξη για επικοινωνία μ' εσάς. Σας ευχαριστώ που μ' αποδεχθήκατε. Και... πίνω στην υγειά σας, φίλοι μου!
 14. Σ' εμένα το Motek SG2100A (αν το θυμάμαι σωστά), μου κράτησε 11 χρόνια με μια επισκευή.
 15. Ώρες-ώρες, σκέφτομαι να... ήμουν ο Μαρινάκης (μ' ότι συνεπάγεται αυτό)!!!

×
 • Create New...