Jump to content
tasos.cz

Ο δορυφόρος Eutelsat Konnect τέθηκε σε λειτουργία

Recommended Posts

Ο δορυφόρος Eutelsat Konnect τέθηκε σε λειτουργία


Ο γαλλικός δορυφορικός φορέας Eutelsat ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του νέου δορυφόρου τηλεπικοινωνιών  Eutelsat Konnect. Ο δορυφόρος θα πρέπει να συμβάλει σημαντικά στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις.


Η Eutelsat Communications ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Eutelsat Konnect  δορυφόρου νέας γενιάς με υψηλή απόδοση. Ο δορυφόρος σταθμεύει στην τροχιακή θέση 7 ° ανατολικά δίπλα με τους δορυφόρους τηλεπικοινωνιών Eutelsat 7B και Eutelsat 7C.


eutelsat-konnect.jpg
Εικ. 1 - Eutelsat Konnect (φωτογραφία: Thales Alenia Space)


Ο δορυφόρος Eutelsat Konnect εκτοξεύτηκε φέτος στο διάστημα από τον  φέροντα πύραυλο Ariane στις 16 Ιανουαρίου 2020. Η διαθεσιμότητα του Eutelsat Konnect καθυστέρησε λόγω πανδημίας που προκλήθηκε από τον κορονοιό COVID-19. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών τώρα αναμένεται ο δορυφόρος να λειτουργήσει, αυξάνοντας σταδιακά την χωρητικότητά του από 80% στο τέλος του έτους έως το 100% τον Μάρτιο του 2021.


Ο Eutelsat Konnect είναι ένας πλήρως ηλεκτρικός δορυφόρος που κατασκευάστηκε από την Thales Alenia Space και είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη νέα πλατφόρμα Spacebus Neo. Χάρη στην χωρητικότητα 75 Gbit / s μέσω 65 spot beams (στενές δέσμες) θα παρέχει σημαντικούς πόρους για ευρυζωνικές υπηρεσίες και θα θέσει ένα νέο πρότυπο για την ευελιξία του  Internet υψηλής ταχύτητας. Ο Eutelsat Konnect προσέρχεται επίσης  με μια ελκυστική επιχειρηματική πολιτική. Η τιμή για Gbps είναι σημαντικά χαμηλότερη από ότι στις υπάρχουσες δορυφορικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο.


Η κάλυψη του Eutelsat Konnect θα κατανεμηθεί αρχικά στην Ευρώπη με περίπου 55% της χωρητικότητας επικεντρωμένη σε περιοχές υψηλής ζήτησης - δηλαδή τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η  υπόλοιπη χωρητικότητα θα χρησιμοποιηθεί για την Αφρική.


Η διαθεσιμότητα του Eutelsat Konnect είναι ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της Eutelsat και θα συμβάλει στη σημαντική ενίσχυση των σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών του παρόχου. Ολόκληρη η γαλλική χωρητικότητα του δορυφόρου έχει ήδη καταληφθεί από την Orange. Επιπλέον η πρόσφατη εξαγορά της BigBlu Broadband από την Eutelsat προσθέτει έναν πυλώνα λιανικής παροχής στο δίκτυο διανομής που θα επιταχύνει την πώληση της δορυφορικής χωρητικότητας.


Πηγή:parabola.cz,  Επιμέλεια:Tasos.cz

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Μια ειδηση απο την εβδομαδα που περασε.

Ο πύραυλος Falcon 9 εκτόξευσε τον δορυφόρο Turksat 5A

Ο φέρον πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το Cape Canaveral και μετέφερε στο διάστημα τον τουρκικό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών Turksat 5A το απογευμα της περασμένης Πέμπτης . Ήταν η πρώτη από τις 40 αποστολές Falcon που προγραμματίστηκαν για φέτος.

Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε με περισσότερο από 45 λεπτά καθυστέρηση λόγω του ελέγχου ετοιμότητας του σταθμού παρακολούθησης της Γκαμπόν. Η εκτόξευση έγινε τελικά και ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε από το πεδίο SLC-40 στο Space Force Station στο Cape Canaveral στις 8 Ιανουαρίου 2021 στις 9:15 μ.μ. τοπική ώρα (2:15 GMT).

falcon-9-launch-turksat-5a.jpg
Εικ. 1 - Εκτόξευση πυραύλου Falcon 9 με τον δορυφόρο Turksat 5A (Φώτοαναπαράσταση: Youtube / SpaceX)

Περίπου 2,5 λεπτά μετά την εκτόξευση του Falcon 9, αποχωρίστηκε η πρώτη βαθμίδα και κατέβηκε προς το πλοίο SpaceX που σταθμεύει στον Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 650 χλμ ανατολικά του Cape Canaveral.

Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μετά την απογείωση, οι επίγειες ομάδες έλαβαν τα πρώτα ραδιοσήματα από τοn Turksat 5A, γεγονος το οποίο επέτρεψε στους ελεγκτές να αρχίσουν να επαληθεύουν την κατάσταση του δορυφόρου. Με αρχικό βάρος περίπου 3.400 kg o δορυφόρος Turksat 5A θα εκτείνει ηλιακούς συλλέκτες και θα ξεκινήσει τους κινητήρες πλάσματος. Η ανάβαση σε γεωστατική τροχιά με ηλεκτρικούς κινητήρες θα διαρκέσει περίπου 4 μήνες. Οι ηλεκτρικοι αεριωθούμενοι κινητήρες χρησιμοποιούν λιγότερα καύσιμα από τους συμβατικούς κινητήρες πυραύλων με υγρά καύσιμα, αλλά παράγουν λιγότερη ώθηση και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την όλη διαδικασία.
 


Video No. 1 - Εκτόξευση του δορυφόρου Turksat 5A (βίντεο: Youtube)

Τον δορυφόρο Turksat 5A κατασκευασε και παρέδωσε η Airbus Defense and Space σε συνεργασία με την Τουρκία. Ο δορυφόρος θα παρέχει τηλεοπτικές υπηρεσίες και επικοινωνίες δεδομένων στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική μέσω 42 αναμεταδοτών στη ζώνη Ku. Ο πάροχος προς το παρόν δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τους χάρτες κάλυψης.

Ο δορυφόρος Turksat 5A θα εργάζεται σε τροχιακή θέση 31 ° E και προβλέπεται να λειτουργεί για περισσότερα από 30 χρόνια, δηλαδη χρόνο διπλάσιο από οτι στους τυπικούς δορυφόρους. Ο δορυφόρος θα τεθεί σε εμπορική εκμετάλλευση στα μέσα του 2021. Ο δορυφόρος αυτός θα γίνει ο ισχυρότερος δορυφόρος του στόλου του Turksat

Επιλεγμένες τεχνικές παράμετροι
δορυφόρος: Turksat 5A

προγραμματισμένη θέση: 31 ° E
αριθμός αναμεταδοτών στη ζώνη Ku: 42
προγραμματισμένες υπηρεσίες: τηλεοπτική μετάδοση, επικοινωνία δεδομένων
κάλυψη: Τουρκία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική
Κατασκευαστής δορυφόρων: Airbus Defense and Space
προσδόκιμο ζωής: 30 χρόνια

Πηγές: satkurier.pl, SpaceX, Turksat, parabola.cz, Επιμελεια: Tasos.cz

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
  • Create New...