Jump to content
 • Recent Posts / Topics

  • 0
   Ειδήσεις από την Κύπρο
   ioanis - Posted
   Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου υπογράφηκε στο Κάιρο!   Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Αιγύπτου υπογράφηκε σήμερα στο Κάιρο. Τη συμφωνία υπέγραψε η πρόεδρος της Αιγυπτιακής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Sabah Mashali και ο διευθύνων σύμβουλος του EuroAfrica Interconnector Νάσος Κτωρίδης. Η υπογραφή έγινε στην παρουσία του πρωθυπουργού Μουστάφα Μαντμπούλι και του υπουργού Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, ενώ στην τελετή υπογραφής παρών ήταν και ο πρόεδρος του EuroAfrica InterConnector, τέως υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης. Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να ξεκινήσει στην πράξη άμεσα, καθώς αυτό αποτελεί όχι μόνον επιθυμία της Κύπρου αλλά και του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασουλίδης. Το έργο, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μόλις χρόνια, το 2021, συμπίπτοντας με ένα συμβολικό τρόπο με τους μεγάλους εορτασμούς για την Ελληνική Επανάσταση, καθώς η ηλεκτρική αυτή διασύνδεση θα είναι μία άλλου είδους ειρηνική επανάσταση των χωρών Κύπρου και Αιγύπτου, που με την Ελλάδα και το Ισραήλ, αποτελούν πλέον μία γροθιά για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής που επιφέρει και τη γενικότερη ασφάλεια στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Νάσος Κτωρίδης τόνισε ότι μέσα σε δέκα μόλις μέρες αναμένεται να ξεκινήσει ο σχεδιασμός όλου αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου, που θα ενώσει μέσω δύο αγωγών μήκους 480 χιλιομέτρων τις δύο χώρες. Ο κ. Κτωρίδης επεσήμανε ότι ο «θεμέλιος λίθος» του έργου αναμένεται να τοποθετηθεί πριν από το τέλος του έτους 2019 και για το έργο αυτό θα απασχοληθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι, κυρίως από τις ανάδοχες εταιρείες που θα αναλάβουν τη βύθιση των αγωγών ηλεκτρικής διασύνδεσης. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, το έργο αυτό δεν ενέχει μόνο ιδιαίτερη πολιτική σημασία, γιατί φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες, αλλά γιατί ουσιαστικά, μέσω αυτού, η Κύπρος θα αποτελεί πλέον τον σημαντικότερο κόμβο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ενώνει την Αφρική με την Κρήτη και γενικότερα την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. Και αναφέροντας αυτό το γεγονός, ο κ. Κασουλίδης έκανε αναφορά και σε έναν ακόμη παράγοντα, αυτόν που αφορά την παροχή φθηνότερου πλέον ηλεκτρικού ρεύματος για τους Κυπρίους και γενικότερα τους Ευρωπαίους καταναλωτές, και μάλιστα ρεύμα προερχόμενο σε πολλές περιπτώσεις από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την Αίγυπτο, πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον και στη διατήρησή του. Ο κ. Κασουλίδης τόνισε τη μεγάλη σημασία, μέσω του έργου αυτού, της εξασφάλισης περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας για την Κύπρο, στοιχείο πολύ σημαντικό, καθώς θα εξοικονομηθούν στο μέλλον σημαντικοί πόροι από την παραγωγή και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες είναι πολύ πιο αυξημένες. Πηγή : Makeleio Επιμέλεια : ioanis  
  • 0
   Ειδήσεις από την Κύπρο
   ioanis - Posted
   Τα τηλεοπτικά… σώζουν τις κυπριακές ομάδες   Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα οι ομάδες έλαβαν περίπου €12 εκ. και από τις εισπράξεις των εισιτηρίων και καρτών διαρκείας άλλα €7 εκ. Φως στα άδυτα των κυπριακών ποδοσφαιρικών ομάδων πρώτης κατηγορίας δίνουν οι οικονομικές τους καταστάσεις, που δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.  Οι καταστάσεις φέρνουν στην επιφάνεια τις μεγάλες ανισορροπίες που υπάρχουν στους προϋπολογισμούς των ομάδων, τα σημαντικά τους χρέη στο κράτος και την αρνητική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει κάποιες εξ αυτών. Η StockWatch ανέλυσε τους λογαριασμούς αποτελεσμάτων και τους ισολογισμούς των 12 ομάδων, που αφορούν στο λογιστικό έτος 2018. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, τέσσερις ομάδες έχουν πάρει καθαρή έκθεση από τους ελεγκτές τους, η ΑΕΚ, η Σαλαμίνα, η Αλκή και ο Ερμής ενώ καθαρή έκθεση έχει πάρει και η ΑΕΛ παρουσιάζοντας όμως €4,1 εκατ. αρνητικά κεφάλαια. Αντίθετα, για έξι ομάδες, περιλαμβανομένων και των πρωτοπόρων του φετινού πρωταθλήματος, ΑΠΟΕΛ και Απόλλων, οι ελεγκτές αναφέρουν στην έκθεση τους ότι υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες.  Σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες, ο Απόλλων δεν επισυνάπτει την έκθεση των ελεγκτών, όμως γίνεται αναφορά στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων ότι η βιωσιμότητα της εταιρείας είναι εξαρτώμενη στη συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη από τους μετόχους της. Ένα από τα αξιοσημείωτα της ανάλυσης είναι ότι κανένας από τους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους δεν ελέγχει τα οικονομικά των ποδοσφαιρικών σωματείων πρώτης κατηγορίας. Τα συνολικά έσοδα των σωματείων για το έτος 2018 ανήλθαν στα €64 εκατ. και τα έξοδα στα €69 εκατ.  Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τα σωματεία είναι η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, από την οποία προέκυψαν γύρω στα €15 εκ. για τις τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν.  Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα οι ομάδες έλαβαν περίπου €12 εκ. και από τις εισπράξεις των εισιτηρίων και καρτών διαρκείας άλλα €7 εκ. Οι ομάδες είχαν έσοδα περίπου €7 εκατ. από πωλήσεις και δικαιώματα των ποδοσφαιριστών τους, τα πλείστα εκ των οποίων (€5,7 εκατ.) αφορούν στον ΑΠΟΕΛ. Από διαφημίσεις και χορηγούς τα σωματεία έλαβαν γύρω στα €7 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τρεις από τις δώδεκα ομάδες του πρωταθλήματος (ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, ΑΕΚ) έχουν τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων. Πηγή : Digitaltvinfo  
  • 0
   Ειδήσεις από την Κύπρο
   ioanis - Posted
   «Ζήτω η Ένωσις με τη μητέρα Ελλάδα!» – Σαν σήμερα, ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγείται στην κρεμάλα… Αθάνατος     «Ζήτω η Ένωσις της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα. Τίποτε άλλο» -Σαν σήμερα το 1957 οδηγείται στην αγχόνη ο ήρωας του κυπριακού αγώνα, Ευαγόρας Παλληκαρίδης «Από σε καρτερούμε την σκλαβιά για να διώξης
   Από σένα, ω Κύπρος γλυκειά
   Με την μάνα Ελλάδα να βρεθής αγκαλιά
   Μόνο λίγο ακόμα….. Ένας ήλιος θα λάμψη πιο λαμπρός και για μας» Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, γεννημένος το 1938 στο χωριό Τσάδα της Πάφου, κλείνει στα 18 του χρόνια την σειρά των αθανάτων που μαρτύρησαν στον βρόχο της αγχόνης. Ο πιο νέος από τους απαγχονισθέντες, με τη μόνη κατηγορία ότι βρέθηκε να έχει πάνω του ένα Bren, οπλοπολυβόλο και μάλιστα λυμένο και φορτωμένο σε ένα ζώο. Καμία κατηγορία για φόνο ή κάτι παρόμοιο.
   Από παιδί ακόμα, ένιωθε μέσα του έναν εθνικό συγκλονισμό. Μαρτυρίες λένε, ότι μικρός καθόταν με τις ώρες στα ερείπια αρχαίων ναών και αγνάντευε με τις ώρες τη θάλασσα προς τα δυτικά και όπως εξομολογιόταν ο ίδιος, κοιτούσε προσμένοντας να δει κάτι από την Ελλάδα, έστω μια υποψία βουνού…… Ο Ευαγόρας έδειχνε ότι είχε το χάρισμα ενός γνήσιου ποιητικού ταλέντου. Έγραφε ενστικτωδώς με μια άνεση που πραγματικά κατάπλησσε. Πολλά από τα ποιήματα του, αναφέρονταν στη Κύπρο, τη σκλαβιά της και το αγωνιστικό του πάθος.
   Η προσχώρηση και εξέλιξή του στην οργάνωση της ΕΟΚΑ, δεν αποτελούσε σύμπτωση για τον Ευαγόρα. Στα 15 του μόλις χρόνια, τον Ιούνιο του 1953, συγκρούστηκε για πρώτη φορά με τους Βρετανούς αποικιοκράτες όταν ανέβηκε στον ιστό του γυμναστηρίου της Πάφου και υπέστειλε την βρετανική σημαία. Ο πόθος του για την ελευθερία και την Ένωση, τον «αγκάλιασε» από μικρό. Το 1955 πρωτοστατούσε στις μαθητικές εκδηλώσεις της Πάφου και συνεχώς ερχόταν σε σύγκρουση με τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες. Μάλιστα στις 17 Νοεμβρίου του 1955, τραυμάτισε δύο Βρετανούς στρατιώτες στη προσπάθεια του να ελευθερώσει από τα χέρια τους έναν συμμαθητή του. Ορίστηκε δικάσιμος την 6η Δεκεμβρίου και ήταν τότε που ο Ευαγόρας πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει τη Πάφο, την οικογένειά του και το σχολείο. Πάνω στο θρανίο του, φρόντισε να αφήσει λίγους στίχους με τους οποίους αποχαιρετούσε τους συμμαθητές του….
   «Θα πάρω μιαν ανηφοριά, Θα πάρω μονοπάτια,
   Να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
   Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ‘ρθει το καλοκαίρι
   Την Λευτεριά να φέρει, σε πόλεις και χωριά» Ο Ευαγόρας, έγινε αντάρτης στα βουνά, όμως πολύ γρήγορα η μοίρα του έπαιξε τραγικό παιχνίδι. Τον Δεκέμβριο του 1956 συνελήφθη, φέροντας μαζί του ένα όπλο τύπου «Bren» και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο έξω από τη Πάφο. Εκεί υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει στον γαμπρό του, τον έδεναν χειροπόδαρα σε ένα σιδερένιο κρεβάτι και χόρευαν (!) πάνω του μέχρι να λιποθυμήσει και όταν αυτό γινόταν, του βούταγαν το κεφάλι μέσα σε παγωμένο νερό μέχρι πάλι να χάσει τις αισθήσεις του. Επί έντεκα μέρες τον χτυπούσαν αλύπητα. Όταν ήρθε η ώρα της δίκης, ο Ευαγόρας στάθηκε αγέρωχος μπροστά στα όργανα της αποικιοκρατίας και όταν ο δικαστής τον προέτρεψε να προσθέσει κάτι στη κατάθεσή του για να ελαφρύνει τη θέση του, είπε : «Γνωρίζω ότι θα καταδικαστώ σε θάνατο. Θα με κρεμάσετε, το ξέρω. Ό,τι έκανα, το έκανα σαν Έλληνας Κύπριος, που ζητά τη λευτεριά του. Εύχομαι να είμαι ο τελευταίος Κύπριος που θα αντικρύσει την αγχόνη. Ζήτω η Ένωσις της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα. Τίποτε άλλο.»
   Στην απόφαση του απαγχονισμού, υπήρξε αντίδραση και από τη μεριά της Ελλάδος αλλά και διεθνή. Όμως οι εκκλήσεις για να δοθεί χάρη στον νεαρό Ευαγόρα, προσέκρουσαν στη βρετανική αδιαλλαξία και έπεσαν στο κενό. Ο Ευαγόρας περιμένοντας το τέλος του, ήταν γαλήνιος και ήρεμος, έτοιμος να πεθάνει συνειδητά στο βωμό της Ελευθερίας, θυσία στα ιδανικά που πίστεψε και υπηρέτησε πιστά. Πριν την εκτέλεσή του, είδε για τελευταία φορά την οικογένειά του και απευθυνόμενος στην αδελφή του είπε : «Ότι κι αν συμβεί, ότι κι αν γίνει, μην λυπηθείτε. Αν με εκτελέσουν, θα πάω στον Θεό. Και θα τον παρακαλέσω να είμαι ο τελευταίος που θα κρεμαστώ».
   Ο Ευαγόρας, τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου του 1957, βάδισε στην αγχόνη και ήταν μόλις 18 ετών…..
   Άφησε παρακαταθήκη πολλά ποιήματα τα οποία συνέθεσε ο ίδιος, αναδυόμενα την ευγενική και εφηβική μελαγχολία του. Έτσι και πέρασε στην ιστορία, ως ο «ήρωας και ποιητής» της ΕΟΚΑ. Μετά την εκτέλεσή του, ακολούθησε προσωρινή ανακωχή και έτσι γλύτωσαν από την αγχόνη 20 καταδικασμένοι σε θάνατο, αγωνιστές της ΕΟΚΑ.
   «…..κατά τα άλλα μη λυπάστε. Ίσως να είναι μια δίκαιη τιμωρία. Ίσως ο Θεός να θέλει να μας δοκιμάσει. Πάντα υπάρχει ελπίδα. Λυπούμαι που θ’ αφήσω πίσω κάποια πρόσωπα αγαπημένα. Λυπούμαι που θα τα λυπήσω. Μα δεν πειράζει.
   Γεια σου, μεγάλη μου αδελφή. Δεν θα γελάσουμε ξανά, λέγοντας πελλάρες. Δεν θα μιλήσουμε ούτε και τα σοβαρά μας.
   Το κάθε τι γεννιέται και πεθαίνει.
   Τι σήμερα, τι αύριο;
   Γεια σας για πάντα…
   Σας φιλώ όλους….γραπτώς και εξ αποστάσεως By News24world  
  • 0
   Ειδήσεις από την Κύπρο
   ioanis - Posted
   Και στην Κύπρο το Cosmote History 19/04/2019 To Cosmote TV History ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα και αρχίζει να μεταδίδεται και στην Κύπρο, μέσα από την εμπορική συνεργασία της Cosmote TV με τη Cytavision. Το κανάλι αποτελείται από παραγωγές και συμπαραγωγές της Cosmote και έχει εισφέρει σημαντικά στον τομέα του πολιτισμού. Πηγή Τυπολογίες  
  • 2
   Ειδήσεις από την Κύπρο
   tasos.cz - Posted
   Υπάρχουνε αλλοι, νεα παιδιά, που ειναι ακομη πιο αστοιχείωτοι 
  • 2
   Ειδήσεις από την Κύπρο
   ioanis - Posted
   TV 16/04/2019 21:33 Έξαλλος ο παρουσιαστής του «Αδύναμου Κρίκου» με την απάντηση παίκτη: «Τι γλώσσα μιλάς; Τι στον %#$@#ο;»   Έξαλλο έκανε τον παρουσιαστή Τάσο Τρύφωνος ο παίκτης του Αδύναμου Κρίκου που βρέθηκε απέναντί του και έπρεπε να απαντήσει στην πιο απλή ερώτηση. Ο παρουσιαστής ρώτησε την απλή ερώτηση από πιο φρούτο προέρχεται ο μούστος για να ακούσει την απίστευτη απάντηση «Από τα αχλάδια». Ήταν μία απάντηση που σόκαρε όλους και άφησε με το στόμα ανοιχτό τον παρουσιαστή ο οποίος είχε χάσει τα λόγια του. Ρώτησε τον παίκτη τι του αρέσει να κάνει και αυτός του απάντησε να κοιμάται. Αυτό πρκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αμυχανία στον παρουσιαστή ο οποίος δεν πίστευε όσα άκουγε/ Ακολούθησε η ερώτηση για το ποια είναι η μητρική γλώσσα του παίκτη όταν κατάλαβε ότι δεν ήξερε ακόμα και αθλητές σύμβολα όπως ο Πύρρος Δήμας. Στο τέλος δεν άντεξε και αναφώνησε «Τι στον… μούστο;» με τον παίκτη να τον αντιμετωπίζει με χαμόγελα. Πηγή : Dailymedia.gr
  • 0
   Ειδήσεις από την Κύπρο
   ioanis - Posted
   Αναδιάρθρωση και στην Κύπρο!   Αφού ανοίγει και πάλι η κουβέντα για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων της ΚΟΠ θα ήταν ωφέλιμο να μελετηθεί η δομή, όχι μόνο της Α’ κατηγορίας αλλά και των υπολοίπων ομάδων. Σήμερα στις τέσσερις κατηγορίες συμμετέχουν 58 ομάδες (Α’ -12, Β’ -16, Γ’-16, και Επίλεκτη -14). Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να γίνει είναι να μπει τάξη σε κάθε κατηγορία και να μην αλλοιώνεται συνεχώς ο αριθμός των συμμετεχόντων ομάδων. Οι παράγοντες των σωματείων δεν θα πρέπει να προβάλουν μεγάλα προσκόμματα και να ενισχύσουν τις προσπάθειες της ΚΟΠ σε μια προσπάθειά τους να σουλουπωθεί ο χώρος. Με βάση τον πληθυσμό της Κύπρου μπορεί να δημιουργηθούν πέντε κατηγορίες (Α’, Β’, Γ’, Δ’ και Ε’) των δέκα ομάδων η κάθε μία και όπως θέλουν ας τις ονομάσουν. Θα είναι πρωτάθλημα τεσσάρων γύρων με την τελευταία να υποβιβάζεται και την προτελευταία θα δίνει αγώνα μπαράζ. Οι πρώτες δύο θα είναι επαγγελματικές και θα λειτουργούν στην ίδια βάση. Για παράδειγμα, με τον ίδιο αριθμό ξένων και κοινοτικών, προδιαγραφές γηπέδων, κριτήρια ΟΥΕΦΑ κ.λπ. Οι υπόλοιπες θα είναι ημιεπαγγελματικές με τον αριθμό ξένων και κοινοτικών να αυξάνεται προοδευτικά ανεβαίνοντας από την Ε’ κατηγορία στην Γ’ έτσι ώστε να προετοιμάζεται και το έδαφος στην ομάδα που θα ανέβει στη Β’ κατηγορία. Το μεγαλύτερο ψέμα που έχει λεχθεί το τελευταίο διάστημα είναι πως επειδή δεν υπάρχουν λεφτά στη Β’ κατηγορία, στήνουν τα παιχνίδια για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Στο οικονομικό μέρος για τη Β’ κατηγορία θα βοηθά έμμεσα και η Α’ κατηγορία (π.χ. 0,50 σεντ από κάθε εισιτήριο ή το 1% των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων). Με αυτό τον σχεδιασμό μειώνονται κατά μία οι τηλεοπτικές μεταδόσεις στην Α’ κατηγορία. Από έξι θα γίνουν πέντε. Σήμερα μεταδίδεται τηλεοπτικά ένας αγώνας Β’ κατηγορίας, οπότε μπορεί να χωρέσει και δεύτερος. Αυτό σημαίνει κάθε εβδομάδα πέντε τηλεοπτικοί αγώνες Α’ κατηγορίας (Σαββατοκύριακο) και δύο στη Β’ κατηγορία σε διαφορετικές ημέρες και ώρες. Ίσως Παρασκευή ή Δευτέρα. Αυτό σημαίνει επιπλέον έσοδα αν η κεντρική διαχείριση δοθεί σε ένα τηλεοπτικό κανάλι. Η κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και τις ομάδες της Α’ κατηγορίας έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί και η θέση των «μικρών» ομάδων και να αυξηθούν τα έσοδα συνολικά βοηθώντας γενικότερα το προϊόν τους. Οι ημερομηνίες και η χρονική διάρκεια των πρωταθλημάτων θα πρέπει να είναι ίδιες σε όλες τις κατηγορίες, έτσι να προγραμματίζονται και οι φίλαθλοι και να μην περιμένουν εβδομάδα με εβδομάδα ποια μέρα θα αγωνιστεί η ομάδα τους. Ενισχυτικό στοιχείο στην αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων καλείται να διαδραματίσει η ΚΟΠ και η διαιτησία. Κατ’ αντίστοιχο τρόπο οι διαιτητές να κατηγοριοποιηθούν με εκείνους της Α’ και Β’ κατηγορίας θα είναι επαγγελματίες με την ελπίδα ότι θα λειτουργούν αμερόληπτα και σε κάποια στιγμή θα έχουν και τη συμπαράσταση της τεχνολογίας (VAR). Πηγή: https://goal.philenews.com/  
  • 0
   Ειδήσεις από την Κύπρο
   ioanis - Posted
   Κύπρος: Η ώρα του… high definition     Τρόπους ώστε να σταματήσουν τη μαζική φυγή του κοινού από την τηλεόραση αναζητούν οι καναλάρχες. Τα παραδοσιακά τηλεοπτικά κανάλια χάνουν ολοένα και περισσότερο κοινό, με την ευρωπαϊκή αγορά των Μέσων να μοιάζει ανήμπορη να ανταγωνιστεί τις streaming υπηρεσίες, όπως η Netflix, οι οποίες έχουν και το πλεονέκτημα να μην πληρώνουν φόρο σε κάθε χώρα ή ακόμη και σε αυτές που πληρώνουν να καταβάλλουν το αντίτιμο μόνο για τις συμπαραγωγές που φτιάχνουν και όχι για τις άλλες σειρές που παρέχουν, θεωρώντας τες ξένο προϊόν. Η κατηγορία «TelRest» στην εταιρεία μέτρησης τηλεθέασης φαίνεται να αυξάνει όλο και περισσότερο τα μερίδιά της, αφού το κοινό αναζητάει συνεχώς είτε τα συνδρομητικά κανάλια, είτε έχει προσθέσει στο κόστος του τα 10 ευρώ του Netflix παρακολουθώντας σειρές και ταινίες. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την επέλαση της υπηρεσίας, τα κυπριακά κανάλια φαίνεται να προωθούν την εκπομπή των προγραμμάτων τους σε υψηλή ευκρίνεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά. Κοινή απόφαση Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία κανάλια, ο Alpha, το Σίγμα και ο ΑΝΤ1, έχουν αποφασίσει πως θα προχωρήσουν σε μια σοβαρή επένδυση στη Velister, ώστε να μπορέσει να αλλάξει ο τρόπος εκπομπής των καναλιών τους κατά τα πρότυπα των άλλων χωρών της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία που εκπέμπει τα κανάλια έχει ως βασικούς μετόχους τους περισσότερους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση για σοβαρή επένδυση σε τεχνικό επίπεδο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να ζητήσουν και την οικονομική στήριξη από το κράτος. Παρά το γεγονός πως στους περιορισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να υπάρχει όρος για την ανάλυση εκπομπής, παρά μόνο για τον τρόπο (που έχει γίνει ήδη ψηφιακά), σε πολλές χώρες μιντιακοί όμιλοι έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικές εκπομπής για υπερυψηλή ευκρίνεια 4K ακόμη και σε free to air κανάλια. Στην Κύπρο, ο τρόπος εκπομπής παραμένει σε κανονική ευκρίνεια (SD), ενώ τα μικρότερα κανάλια έχουν ακόμη πιο μικρή ανάλυση στην εικόνα που μεταδίδουν, μετά τις μειώσεις που έγιναν στο υπόδειγμα για την ψηφιακή πλατφόρμα. Με το ίδιο ποσό Στόχος με το σχέδιο που προωθείται από τα κανάλια είναι να μην επωμιστούν το βάρος της τεχνολογικής αναβάθμισης της ψηφιακής πλατφόρμας, παρά το γεγονός ότι όταν αφαιρείται ένα κανάλι από την πλατφόρμα, τότε το ποσό καλούνται να το καλύψουν οι εναπομείναντες τηλεοπτικοί σταθμοί. Έτσι, θα ζητηθεί η συμβολή του κράτους ως ένα από τα πολλά μέτρα στήριξης που ζητάνε τα κανάλια για να μπορέσουν να επιβιώσουν, αφενός με την πτώση της διαφημιστικής αγοράς και αφετέρου με την επέλαση της συνδρομητικής πλατφόρμας ή και των υπηρεσιών streaming. Σύμφωνα με τους όρους της Velister, το τέλος πρόσβασης για παροχή υπηρεσίας μετάδοσης του σήματος του αδειούχου από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης σταθμού σε μορφή κανονικής ευκρίνειας (standard definition) είναι 181.900 ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, το τέλος πρόσβαση σε μορφή υψηλής ευκρίνειας (high definition) είναι 400 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, ένα ποσό που αδυνατεί να καλύψει ένας τηλεοπτικός σταθμός μετά και την κρίση της διαφημιστικής αγοράς. Άλλωστε, από την 1η Ιουλίου 2011 που όλα τα κανάλια εκπέμπουν ψηφιακά, σύμφωνα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανένας ιδιωτικός free to air τηλεοπτικός σταθμός δεν έχει εκπέμψει μέχρι στιγμής σε high definition. Εξαίρεση αποτελεί το ΡΙΚ, το οποίο έχει το δικό του ιδιόκτητο δίκτυο και δεν πληρώνει επιπλέον ποσό για τον τρόπο εκπομπής του ή ακόμη και για τα επιπλέον κανάλια που θέλει να εκπέμψει. Φυσικά, ακόμη και το ΡΙΚ χρησιμοποιεί ελάχιστες ώρες στο PIKHD, αφού πολλά από τα προγράμματά του δεν παράγονται σε υψηλή ευκρίνεια, ενώ στο ίδρυμα δεν επιλέγουν να αγοράζουν και ξένες παραγωγές σε HD, καθώς αυτές κοστίζουν περισσότερο από αυτές που αγοράζονται σε κανονική ευκρίνεια. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο κυπριακό κανάλι το οποίο εξέπεμψε σε High Definition ήταν το MoviesBest, ενώ ακολούθησαν πολλά συνδρομητικά κανάλια, τα περισσότερα από τα οποία πλέον εκπέμπουν και σε HD. Ξανά στο τραπέζι το θέμα της μίας πλατφόρμας Η αλλαγή στη μορφή εκπομπής των καναλιών και το κόστος που θα πρέπει να αναλάβει η Velister φέρνουν ξανά στο προσκήνιο και τη συζήτηση για το κατά πόσο χρειάζονται δύο ψηφιακές πλατφόρμες στην Κύπρο, μία κρατική και μία ιδιωτική. Φυσικά, για να μπορέσει να λυθεί οριστικά το θέμα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δικαστική διαμάχη του κράτους με τη Velister, αφού το κράτος έχει ασκήσει έφεση στην αγωγή που κέρδισε η Velister όταν είχε επιτραπεί η συμμετοχή της LGR και της cyta στον διαγωνισμό για την ψηφιακή πλατφόρμα. Παρά το γεγονός πως υπάρχει κοινή αντίληψη από όλους ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί μόνο μία πλατφόρμα, η οποία θα διαχειρίζεται το τηλεοπτικό ψηφιακό φάσμα, εντούτοις τόσο το ΡΙΚ όσο και η Velister θεωρούν πως θα έπρεπε να υπάρχει μόνο η δική τους. Και το πρόβλημα μοιάζει άλυτο, εκτός και αν το υπουργείο δώσει οριστική λύση μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Πηγή: https://politis.com.cy/  
  • 0
   Ειδήσεις από την Κύπρο
   ioanis - Posted
   Πήγε για λάστιχο και κατέληξε μαχαιρωμένος Ο 41χρονος διαμαρτυρήθηκε, έφυγε και ο 51χρονος τον ακολούθησε με το μαχαίρι Ο ύποπτος παραδέχθηκε την πράξη του 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 - 07:41 Γύρω στις 9 χθες βράδυ, 41χρονος μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, με τραύμα στην κοιλιακή χώρα, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και κρατήθηκε για νοσηλεία. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, ο 41χρονος την ίδια μέρα, επισκέφθηκε υποστατικό επιδιόρθωσης ελαστικών με σκοπό την επιδιόρθωση ελαστικού του αυτοκινήτου του. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιδιόρθωσης, ο 41χρονος εξέφρασε παράπονο, ότι προκλήθηκε ζημιά στο αυτοκίνητό του και αναχώρησε πεζός για να μεταβεί στην οικία του, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Ακολούθως, 51χρονος, ο οποίος βρισκόταν στο πιο πάνω υποστατικό, ακολούθησε τον 41χρονο, του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα. Εναντίον του 51χρονου, εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα και συνελήφθη για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Ανακρινόμενος, σε θεληματική του κατάθεση, ο 51χρονος φέρεται να παραδέχθηκε τη διάπραξη του αδικήματος και υπέδειξε σε μέλη της Αστυνομίας, τον χώρο όπου πέταξε το μαχαίρι, το οποίο παραλήφθηκε ως τεκμήριο. Το ΤΑΕ Λεμεσού συνεχίζει τις εξετάσεις. Πηγή  https://www.24sports.com.cy/gr/news/  

Welcome to Newsat

Welcome to Newsat, like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Newsat by signing in or creating an account.

 • Start new topics and reply to others
 • Subscribe to topics and forums to get email updates
 • Get your own profile page and make new friends

Send personal messages to other members.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

ioanis

Τα τηλεοπτικά… σώζουν τις κυπριακές ομάδες

Recommended Posts

aeeba87698cfe976502036f08ae85731_XL.thumb.jpg.d32a3011a126851c721b0b2c245f47f0.jpg

Τα τηλεοπτικά… σώζουν τις κυπριακές ομάδες

 

Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα οι ομάδες έλαβαν περίπου €12 εκ. και από τις εισπράξεις των εισιτηρίων και καρτών διαρκείας άλλα €7 εκ.

Φως στα άδυτα των κυπριακών ποδοσφαιρικών ομάδων πρώτης κατηγορίας δίνουν οι οικονομικές τους καταστάσεις, που δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.  Οι καταστάσεις φέρνουν στην επιφάνεια τις μεγάλες ανισορροπίες που υπάρχουν στους προϋπολογισμούς των ομάδων, τα σημαντικά τους χρέη στο κράτος και την αρνητική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει κάποιες εξ αυτών.

Η StockWatch ανέλυσε τους λογαριασμούς αποτελεσμάτων και τους ισολογισμούς των 12 ομάδων, που αφορούν στο λογιστικό έτος 2018.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, τέσσερις ομάδες έχουν πάρει καθαρή έκθεση από τους ελεγκτές τους, η ΑΕΚ, η Σαλαμίνα, η Αλκή και ο Ερμής ενώ καθαρή έκθεση έχει πάρει και η ΑΕΛ παρουσιάζοντας όμως €4,1 εκατ. αρνητικά κεφάλαια.

Αντίθετα, για έξι ομάδες, περιλαμβανομένων και των πρωτοπόρων του φετινού πρωταθλήματος, ΑΠΟΕΛ και Απόλλων, οι ελεγκτές αναφέρουν στην έκθεση τους ότι υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες.  Σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες, ο Απόλλων δεν επισυνάπτει την έκθεση των ελεγκτών, όμως γίνεται αναφορά στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων ότι η βιωσιμότητα της εταιρείας είναι εξαρτώμενη στη συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη από τους μετόχους της.

Ένα από τα αξιοσημείωτα της ανάλυσης είναι ότι κανένας από τους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους δεν ελέγχει τα οικονομικά των ποδοσφαιρικών σωματείων πρώτης κατηγορίας.

Τα συνολικά έσοδα των σωματείων για το έτος 2018 ανήλθαν στα €64 εκατ. και τα έξοδα στα €69 εκατ.  Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τα σωματεία είναι η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, από την οποία προέκυψαν γύρω στα €15 εκ. για τις τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν.  Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα οι ομάδες έλαβαν περίπου €12 εκ. και από τις εισπράξεις των εισιτηρίων και καρτών διαρκείας άλλα €7 εκ.

Οι ομάδες είχαν έσοδα περίπου €7 εκατ. από πωλήσεις και δικαιώματα των ποδοσφαιριστών τους, τα πλείστα εκ των οποίων (€5,7 εκατ.) αφορούν στον ΑΠΟΕΛ.

Από διαφημίσεις και χορηγούς τα σωματεία έλαβαν γύρω στα €7 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τρεις από τις δώδεκα ομάδες του πρωταθλήματος (ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, ΑΕΚ) έχουν τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων.

Πηγή : Digitaltvinfo

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×